Jeżyny – właściwości
- By : Wroclaw-skupsamochodow.pl
- Category : Zagadnienia pozamotoryzacyjne
- Tags: jeść, sok, zdrowe
Jeżyny, pyszne i zdrowe owoce dostępne latem. Oprócz świeżych owoców, możemy kupić mrożone jeżyny, nalewkę czy herbatę z jeżyn. Posiadają one szerokie zastosowanie. Jeżyny wzmacniają układ immunologiczny. Jeżyny znajdują zastosowanie w leczeniu ran. To także świetne źródło antyoksydantów. Hamują one działanie wolnych rodników. Wzmacniają odporność organizmu. Jeżyny są świetnym źródłem błonnika. Wszelkie ciemne owoce są niskokaloryczne. Jedna garść zawiera 40 kcal. Dzięki zawartości antycyjanów, wspomagają pracę serca. Obniżają poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Ograniczają wszelkie stany zapalne. Działają ochronnie na skórę. W jeżynach znajdziemy także witaminy z grupy B, cynk, magnez, potas czy żelazo. To jedno z najlepszych źródeł witaminy C.
Właściwości jeżyn
Jeżyny są polecane osobom z nadciśnieniem. Sok z jeżyn jest stosowany w leczeniu chorób skóry. Wykazuje on właściwości nawilżające. Liście jeżyn ze względu na dużą zawartość garbników są polecane w celu leczenia biegunek czy stanów zapalnych. Owoce jeżyn posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Owoce jeżyn mają niski indeks glikemiczny. Owoce te są polecane kobietom po menopauzie. Jeżyny zawierają duże ilości potasu. Idealne dla osób cierpiących na anemię. Sprawdzą się w diecie wegetariańskiej. Jeżyny powinny spożywać dzieci oraz kobiety ciężarne. Owoce te są źródłem wapnia. Posiadają one szerokie zastosowanie w kuchni jak i kosmetyce. To składnik galaretek, kompotów, dżemów, lodów czy ciast. Z jeżyn możemy przygotować syropy, herbaty, nalewki czy wina. Świeże owoce jeżyn jak i naturalny sok są stosowane w przeziębieniu i grypie. Należy wybierać owoce ciemnopurpurowe.
W lodówce możemy je przechowywać do 3 dni. Jeżyny możemy jeść samodzielnie. Warto je dodawać także do potraw wytrawnych jak i deserów. Z jeżyn możemy przygotować smaczny i zdrowy sos do kaczki czy gęsi. Świeże jeżyny świetnie komponują się jako składnik sałatki. Posiadają one charakterystyczny kwaskowy smak. Możemy je przerobić na konfitury. Warto przyrządzać z nich tartę czy sernik na zimno. Z jeżyn przygotujemy przetwory, które sprawdzą się zimą. Sporządzimy na ich bazie słodkie desery. Na przykład jeżyny ze śmietaną i cukrem. Możemy je zapiekać pod kruszonką. Jeżyny najlepiej jest kupować na straganie. Za ich 150 g opakowanie zapłacimy od 10 do 15 zł. Należy je kupować na targowiskach. Najlepiej jest je kupić bezpośrednio od rolnika. Jeżyny powinniśmy jeść regularnie. Latem, świeże owoce. Natomiast zimą, przetwory. Z mrożonych jeżyn możemy także przyrządzać zdrowe koktajle. Jak się okazuje napary z liści jeżyn działają moczopędnie oraz ściągająco. W sklepach możemy kupić zdrowe, naturalne soki z jeżyn bez dodatku cukru. Za 500 ml zapłacimy od 20 do 25 zł. Najlepiej jest je kupować w aptece lub sklepie ekologicznym. Jeżyny są jednym z najzdrowszych owoców. Istnieje wiele przepisów na jeżyny w roli głównej. Warto się do nich przekonać. Polecane są także osobom starszym. Wystarczy niewielka ilość, abyśmy dostarczyli naszemu organizmowi odpowiednią ilość witamin oraz składników mineralnych.