Jeżyny – właściwości

Zagadnienia pozamotoryzacyjne

Jeżyny, pyszne i zdrowe owoce dostępne latem. Oprócz świeżych owoców, możemy kupić mrożone jeżyny, nalewkę czy herbatę z jeżyn. Posiadają one szerokie zastosowanie. Jeżyny wzmacniają układ immunologiczny. Jeżyny znajdują zastosowanie w leczeniu ran. To także świetne źródło antyoksydantów. Hamują one działanie wolnych rodników. Wzmacniają odporność organizmu. Jeżyny są świetnym źródłem błonnika. Wszelkie ciemne owoce są niskokaloryczne. Jedna garść zawiera 40 kcal. Dzięki zawartości antycyjanów, wspomagają pracę serca. Obniżają poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Ograniczają wszelkie stany zapalne. Działają ochronnie na skórę. W jeżynach znajdziemy także witaminy z grupy B, cynk, magnez, potas czy żelazo. To jedno z najlepszych źródeł witaminy C.

Właściwości jeżyn

Jeżyny są polecane osobom z nadciśnieniem. Sok z jeżyn jest stosowany w leczeniu chorób skóry. Wykazuje on właściwości nawilżające. Liście jeżyn ze względu na dużą zawartość garbników są polecane w celu leczenia biegunek czy stanów zapalnych. Owoce jeżyn posiadają wiele prozdrowotnych właściwości. Owoce jeżyn mają niski indeks glikemiczny. Owoce te są polecane kobietom po menopauzie. Jeżyny zawierają duże ilości potasu. Idealne dla osób cierpiących na anemię. Sprawdzą się w diecie wegetariańskiej. Jeżyny powinny spożywać dzieci oraz kobiety ciężarne. Owoce te są źródłem wapnia. Posiadają one szerokie zastosowanie w kuchni jak i kosmetyce. To składnik galaretek, kompotów, dżemów, lodów czy ciast. Z jeżyn możemy przygotować syropy, herbaty, nalewki czy wina. Świeże owoce jeżyn jak i naturalny sok są stosowane w przeziębieniu i grypie. Należy wybierać owoce ciemnopurpurowe.

 

W lodówce możemy je przechowywać do 3 dni. Jeżyny możemy jeść samodzielnie. Warto je dodawać także do potraw wytrawnych jak i deserów. Z jeżyn możemy przygotować smaczny i zdrowy sos do kaczki czy gęsi. Świeże jeżyny świetnie komponują się jako składnik sałatki. Posiadają one charakterystyczny kwaskowy smak. Możemy je przerobić na konfitury. Warto przyrządzać z nich tartę czy sernik na zimno. Z jeżyn przygotujemy przetwory, które sprawdzą się zimą. Sporządzimy na ich bazie słodkie desery. Na przykład jeżyny ze śmietaną i cukrem. Możemy je zapiekać pod kruszonką. Jeżyny najlepiej jest kupować na straganie. Za ich 150 g opakowanie zapłacimy od 10 do 15 zł. Należy je kupować na targowiskach. Najlepiej jest je kupić bezpośrednio od rolnika. Jeżyny powinniśmy jeść regularnie. Latem, świeże owoce. Natomiast zimą, przetwory. Z mrożonych jeżyn możemy także przyrządzać zdrowe koktajle. Jak się okazuje napary z liści jeżyn działają moczopędnie oraz ściągająco. W sklepach możemy kupić zdrowe, naturalne soki z jeżyn bez dodatku cukru. Za 500 ml zapłacimy od 20 do 25 zł. Najlepiej jest je kupować w aptece lub sklepie ekologicznym. Jeżyny są jednym z najzdrowszych owoców. Istnieje wiele przepisów na jeżyny w roli głównej. Warto się do nich przekonać. Polecane są także osobom starszym. Wystarczy niewielka ilość, abyśmy dostarczyli naszemu organizmowi odpowiednią ilość witamin oraz składników mineralnych.

Zagadnienia pozamotoryzacyjne
Kannabidiol CBD – skarb ukryty w olejku konopnym

Olejek z konopi jest w ostatnich latach na ustach wszystkich, a to z racji jego niemal nieograniczonego potencjału leczniczego. Trudno znaleźć schorzenie, wobec którego olej konopny nie wykazywałby terapeutycznego wpływu. Skąd tak wszechstronne działanie olejku CBD? CBD co to jest?   W organizmie człowieka, a ściślej- w układzie immunologicznym i …

Zagadnienia pozamotoryzacyjne
Sport to zdrowie.

Jazda rowerem, a wpływ a organizm. W dzisiejszych czasach dobra i usług znajdują się na najwyższym poziomie. Artykuły, które są obecnie oferowane są bardzo unowocześnione. I tymi artykułami są rowery. Rowery znajdują się na różnych półkach cenowych. Jak i również kosztują po kilkanaście tysięcy złotych. Przypomina się tu historia dwóch …

Zagadnienia pozamotoryzacyjne
Barwniki

Coraz większa świadomość pozwala nam wybrać dobry produkt. Czytając etykiety możemy zaobserwować tendencję do haseł bez konserwantów i barwników. Czy wiesz jak szkodliwe są te substancje? Czy faktycznie mogą one człowiekowi, który spożywa produkt zaszkodzić? Które to substancje sztuczne, a które naturalne. Pytań jest wiele, jednak odpowiedzi dużo mniej. Barwnik …