Barwniki

Zagadnienia pozamotoryzacyjne

Coraz większa świadomość pozwala nam wybrać dobry produkt. Czytając etykiety możemy zaobserwować tendencję do haseł bez konserwantów i barwników. Czy wiesz jak szkodliwe są te substancje? Czy faktycznie mogą one człowiekowi, który spożywa produkt zaszkodzić? Które to substancje sztuczne, a które naturalne. Pytań jest wiele, jednak odpowiedzi dużo mniej.

Barwnik spożywczy – zdrowie?

W kliku słowach wyjaśnijmy czym są właściwie te barwniki. Substancje, naturalne lub chemiczne, które wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, nadają one produktowi lub całemu daniu odpowiednią barwę.

Każdy próbuje w obecnym świecie na rynku przetrwać, stosowane są różne zamienniki, nie tylko technologiczne, ale także słowne. Kurkumina lub suszona papryka, albo szafran, wykorzystywane w przypadku polepszenia smaku, a nie kolory tracą swoją pozycję jako barwnik. Te metody często są wykorzystywane przez przedsiębiorstwa, gdzie w tym wypadku sprawdza się hasło bez konserwantów i barwników. Czy wiesz, że E160 barwnik, oczywiście nim jest.

Tak czy inaczej, każdy chce zarobić, nie zawsze uczciwymi działaniami. Warto poświęcić chwile, by wybrać produkt, który nas zadowoli.

Zagadnienia pozamotoryzacyjne
New mayo diet

Dieta kliniki mayo, opracowana przez pracowników jednego z amerykańskich centrów walki z otyłością zyskała sobie zarówno sporo wielbicieli, jak i mnóstwo przeciwników. Wskazywali oni słusznie, że jest to nie tyle dieta niskokaloryczna, co głodówka, która nie powinna być stosowana przez 14 dni. Ponadto opierała się przede wszystkim na warzywach oraz …